Una dintre noutăţile subliniate de Volvo la Geneva a reprezentat lansarea noii generaţii a sistemului City Safety. Pe lângă alte maşini şi pietoni, sistemul recunoaşte şi evită în caz de nevoie şi bicicliştii.

Prin faptul că acoperim din ce în ce mai multe situaţii şi obiecte ne reconfirmăm poziţia de lideri mondiali în ceea ce priveşte siguranţa auto. privim înainte spre scopul nostru final, acela de a produce maşini care nu vor fi implicate în accidente.

Volvo a lansat la Salonul Auto de la Geneva un sistem capabil să recunoască şi să evite în caz de necesitate bicicliştii care rulează pe şosea şi pe lângă aceasta. Anterior, sistemul Volvo recunoştea exclusiv pietonii, apariţia biciliştilor în "meniu" fiind o premieră mondială absolută semnată de constructorul suedez. Sistemul funcţionează ca până acum, "încrucişând" datele preluate de o cameră aflată în zona superioară centrală a parbrizului cu cele prelucrate de un radar aflat pe grila maşinii.

Sistemul face parte din pachetul denumit City Safety, care îl avertizează pe cel de la volan de eventuale obstacole din faţa maşinii şi care frânează în caz de nevoie fără intervenţia şoferului pentru a evita impactul la viteze mici. Sistemul City Safety a fost lansat în prima sa variantă în 2010, scopul său iniţial fiind acela de a recunoaşte maşina din faţă şi de a frâna în cazul unei opriri bruşte a acesteia. 

 

Sistemul utilizat de Volvo şi introdus începând cu luna mai 2013 pe noile facelift-uri operate de constructorul suedez gamei sale funcţionează la vitezele mici din oraşe, eliminând astfel riscul unor accidente uşoare cauzate de neatenţia la volan, acestea reprezentând un procent de aproximativ 70% din totalul accidentelor care au loc anual.Statistica este valabilă pentru anul 2012 şi pentru România, în ţara noastră având loc circa 27.000 de accidente, din care aproximativ 18.000 au fost uşoare. Conform datelor prelucrate de Volvo, jumătate dintre accidentele europene în care mor biciclişti implică o coliziune cu cel puţin o maşină.

Următorul pas pe care sistemul Volvo în va realiza va fi implementarea recunoaşterii animalelor de mari dimensiuni, maşina urmând să frâneze dacă recunoaşte un impact iminent în acest caz. Ulterior, în program vor fi introduse şi animalele de mici dimensiuni.