Un motor electric (sau electromotor) este un dispozitiv electromecanic ce transformă energia electrică în cea mecanică. Transformarea în sens invers, a energiei mecanice în energie electrică, este realizată de un generator electric. Nu există diferențe de principiu semnificative între cele două tipuri de masini electrice, același dispozitiv poate sa indeplineasca ambele roluri în situatii diferite.
Orice automobil modern are un demaror. Aceasta piesa auto se mai numeste si electromotor, fiind folosita la pornirea motorului cu ajutorul curentului electric din acumulator. Demarorul este format din motor electric propriu-zis si dintr-un solenoid care, in functie de pozitia contractului, impinge roata dintata pentru a angrena arborele cotit. Rolul solenoidului este de a sincroniza perfect roata dintata din demaror cu arborele masinii, astfel incat roata dintata sa iasa din demaror si sa invarta motorul cat este nevoie. Electromotorul propriu-zis se strica foarte rar. Ceea ce se strica destul de des este acest solenoid. Primul semn ca trebuie sa umblam la aceasta piese este zgomotul ulterior pornirii motorului, ca si cum roata dintata nu ar fi fost retrasa inapoi de solenoid. In timp, pentr ca nu functioneaza bine solenoidul, roata dintata se va uza prematur si vom ajunge sa avem probleme cu pornirea.
Un demaror este compus în principal dintr-un motor electric de curent continuu şi un sistem de cuplare. Pentru pornirea motorului, demarorul se cuplează cu roata dinţată poziţionată pe volanta motorului prin intermediul unui pinion. Angrenarea dintre pinionului demarorului şi coroana dinţată a volantei nu este permanentă ci are loc doar în momentul pornirii.
Componente demaror (electromotor):
- perii
- comutator (colector)
- stator
- carcasă
- pinion de angrenare
- arbore
- levier de cuplare
- solenoid (bobină) de cuplare
- conectori electrici
- arc de revenire
Demaroarele moderne au statorul format din magneţi permanenţi. Astfel circuitul electric este simplificat iar dimensiunile acestuia reduse. Demaroarele cu magneţi permanenţi, datorită dimensiunilor şi a maselor mai reduse, funcţionează la turaţii mai ridicate şi generează un cuplu motor mai mic.