Cand vine vorba de reparatii rapide si vrei sa iti gasesti singur piesele de care are nevoie masina ta, ramane un singur aspect de pus in balanta: de unde cumpar? De pe internet sau din magazin? Iata o mare dilema pentru multi posesori de autoturisme. Ti-am pregatit mai jos lista avantajelor si dezavantajelor atunci cand vine vorba de achizitiile online sau offline de piese de schimb.

Magazinele sunt mai scumpe

"Elementar, dragul meu Watson!", ca sa folosim un citat din clasici. Un magazin de piese auto iti pune la dispozitie, spatiul, personalul, ba chiar si stocul constituit din vreme. Este normal ca piesele achizitionate in mod traditional sa fie cu cel putin 20% mai scumpe decat cele de pe internet. Costurile celor doua tipuri de comert sunt, fara doar si poate, diferite.

Internetul este mai util

Cu certitudine, reteaua globala isi dovedeste utilitatea nu numai in privinta pretului de achizitie a unei piese de schimb. Pe internet ai avantajul de a gasi piese rare, care nu se afla de obicei in stocurile comerciantilor de piese auto, pana si informatii despre furnizor si sfaturi utile pe forumuri. Riscuri exista, ca in orice tranzactie, dar usor-usor incep sa apara si masuri de protectie pentru cumparatori, inclusiv in anchilozata legislatie din Romania.

Marfa nevandabila

Curios lucru, masinile noi sau second-hand raman in continuare marfurile nevandabile ale comertului electronic din sectorul auto. Un pic logic, daca este sa tinem cont de faptul ca orice sofer are pretentia de a testa masina si de a pune intrebari cate in luna si in stele despre aceasta, fie dealerului, fie fostului proprietar. Nu acelasi lucru se intampla in cazul pieselor.

Comunitatea

Imbucurator este faptul ca in mediul online comunicarea nu se opreste niciodata, iar semnalele de alarma se propaga destul de repede. Pe 4tuning.ro, poti gasi o comunitate inchegate de vanzatori si cumparatori de produse auto, iar modul in care acestia reactioneaza la orice siretlic ii elimina din start pe farsori. In sectiunea "Bazar" a site-ului vei gasi un adevarat bazar de piese auto.piese_auto

Ce poti cumpara

Practic, aproape orice. Oferta este la fel de variata ca si numarul de masini existente pe acest pamant. Oglinzi, stergatoare, placute de frana, discuri de frana, kit curea distributie, amortizoare, pneuri - un adevarat rai al pieselor noi si uzate poate fi gasit pe internet. Utilitate maxima pentru orice cumparator hotarat.

Ai posibilitatea sa scapi mai ieftin cumparand de pe site scaune sau banchete putin folosite de la un model similar de autoturism. Cu putin noroc si doar efortul unor click-uri, iti poti gasi chiar si scaune mai moderne ca design cu care sa iti dotezi masina.

La fel, alte piese se pot dovedi, chiar si uzate, de o calitate mai buna decat cele din comertul clasic, dat fiind faptul ca Romania a ajuns un punct de desfacere al fake-urilor din China si Turcia.

Castigator la puncte este...

... comertul online. Are avantajul de a reduce costul produsului eliminand adaosurile comerciale ale intermediarilor. Scutesti pe langa bani si o gramada de timp, vizitarea magazinelor online fiind o operatiune care te va tine in fata calculatorului cel mult o ora. Riscurile ti le asumi chiar tu. De obicei, se refera la pretentia anumitor comercianti din mediul online de a vedea mai intai banii in contul lor.

Incearca sa nu te loghezi cu datele personale ale contului din banca de pe o retea Wi-fi nesecurizata. Alarma este veche, dar exista destui patiti aparuti in ultima perioada.

Protectie suplimentara

Imbucurator, dar statul roman a decis sa mai faca un pas in reglementarea drepturilor de care te poti bucura in cazul achizitiilor de produse online. Astfel, ai posibilitatea sa denunti unilateral contractul incheiat pentru un produs dupa livrarea acestuia fara a mai motiva de ce.

Termenul in care poti face acest lucru este de 14 zile. De asemenea, termenul in care trebuie sa ti se returneze suma de bani achitata a fost redus de la 30 la 14 zile. Sigur, masurile se aplica numai firmelor care si-au deschis sectiuni de e-commerce pe site.

sursa: 4tuning.ro