Exista atat de multe aspecte ce trebuie explicate despre curelele si lanturile de distributie incat nu stiu de unde sa incep. Consider ca cel mai bun lucru este sa incep sa explic ce si cat de importanta este sincronizarea unui motor si ce este un motor in patru timpi. Abia apoi putem avansa la partile rele precum supapele indoite, pistoane sparte si alte dezastre mcanice.
Notiuni de baza
Majoritatea masinilor din ziua de azi sunt echipate cu motoare in patru timpi. Un motor in patru timpi este numit asa deoarece in timpul procesului de ardere au loc patru fenomene: admisie, compresie, ardere si evacuare. In timpul unui proces complet al unui motor in patru timpi, arborele cotit se roteste de doua ori iar arborele cu came doar o data. Sincronizarea mecanica este ceea ce noi numim relatia dintre rotatia arborelui cotit si a arborelui cu came. Acest lucru, la randul sau, controleaza miscarea supapelor si pistoanelor in interiorul cilindrilor. Dara sincronizarea perfecta a acestor piese, motorul nu va functiona.
Curelele si lanturile de distributie sunt dispozitive care fac legatura intre arborele cotit si arborele cu came. Acestea nu sunt vizibile daca va uitati sub capota. Acestea sunt intotdeauna ascunse in spatele unui capac de metal sau plastic. Dupa cum va puteti imagina, o curea sau lant de distributie trebuie instalate foarte precis. In caz contrar, motorul poate fi grav avariat. Acum ca am inteles ce este sincronizarea mecanica a motorului si modul in care curelele si lanturile de distriutie sunt o parte integranta a acesteia, haideti sa discutam de ce unele autoturisme folosesc curele iar altele lanturi.
Cureaua de distributie
Inainte de anul 1960, fiecare autoturism folosea un lant de distributie. In 1966 a fost fabricata prima masina care a folosit o curea de distributie, de cauciuc. Acest autoturism a fost un Pontiac. De atunci si pana in ziua de astazi, majoritatea companiilor de automobile folosesc curele de distributie din cauciuc, fibra de sticla sau chiar Kevlar. Curelele de distributie sunt folosite deoarece sunt mai silentioase dar din pacate se uzeaza in timp. Majoritatea producatorilor de autoturisme recomanda schimbarea curelei de distributie la un interval cuprins intre 60.000 si 150.000 de kilometri, chiar daca exista exceptii mai mari sau mai mici.
Frecvent, cureaua de distributie este asezata pe diferite role si intinzatoare pentru a mentine tensiunea corecta. Aceste intinzatoare si role trebuie inlocuite intotdeauna impreuna cu cureaua. In cazul unor motoare, si pompa de apa este angrenata de cureaua de distributie, deci si aceasta trebuie schimbata la acelasi interval de timp.
Lantul de distributie
Lantul de distributie este foarte asemanator cu un lant de bicicleta, doar ca este mai curat. Partea buna a unui lant de distributie este ca acesta are o durata de viata indelungata. In timp ce unii producatori sugereaza ca lantul de distributie are o durata de viata echivalenta cu durata de viata a motorului, unii producator recomanda schimbarea acestuia la un interval de timp. Acest interval este cu mult mai mare decat in cazul curelelor. Intr-adevar depinde doar de marca si modelul autoturismului.
Pe celalalta parte, un lant de distributie este mai zgomotos, iar in cazul in care se rupe, se produce o paguba catastrofala a componentelor motorului.
La fel ca si la cureaua de distributie, in cazul lanturilor exista intinzatoare. Diferenta este ca un astfel de intinzator este intotdeauna controlat de presiunea uleiului de motor. Dupa cum va puteti imagina deja, daca presiunea uleiului de motor scade din orice motiv, si intinzatorul lantului de distributie va fi slabit iar sincronizarea mecanica a motorului va deveni extrem de neregulata. Un beneficiu al lantului de distributie este ca el nu are nimic de-a face cu pompa de apa. Deci, inlocuirea pompei in acelasi timp cu lantul, nu este necesara.
sursa: autozvon.com