Prin lege trebuie sa transportati copiii intr-un scaun auto specific pentru varsta corespunzatoare copilului dumneavoastra de fiecare data cand conduceti, dar multi parinti fac greseli simple la instalarea si utilizarea scaunului auto, punand viata copilului lor in pericol.
Fiecare scaun de copil este unic, asadar recomandarile si cerintele de instalare si utilizare sunt diferite. De aceea este important sa cititi manualul de utilizare atat pentru scaun cat si pentru vehicul (partea de siguranta pentru copii). Acest lucru va reduce sansele de a comite o greseala.
Expertii au facut o lista cu cele mai comune greseli in ceea ce priveste scaunul auto, impreuna cu unele sfaturi pentru a corecta aceste greseli. Prin cateva modificari simple, puteti ajuta la prevenirea unei rani in caz de accident.
Legaturile slabite. Legaturile slabite reprezinta gresala numarul 1 pe care majoritatea parintilor o fac atunci cand instaleaza scaunul auto. Atunci cand este instalat scaunul nu trebuie sa se miste mai mult de un centimetru de o parte si de alta. Unele instalari necesita putin mai mult efort sau cateva „trucuri” de instalare pentru siguranta. Un tehnician pentru siguranta pasagerilor, instruit in instalarea scunelor auto va poate arata cum sa instalati corect si sigur scaunul dumneavoastra.
Curelele sunt prea largi. Centura de siguranta ar trebui sa fie prinsa bine asupra copilului. Daca acestea sunt prea slabe un copil poate fi aruncat din scaunul auto. Nu trebuie sa fie nici o slabiciune in chinga hamului. Atunci cand este prins la umar, nu trebuie sa permita aluneacarea copilului printre curele. De asemenea, evitati sa imbracati copii in haine groase inainte de a-i pune in masina in scaunul auto. Acoperiti-i in schimb cu o patura sau o geaca dupa ce au fost fixati in scaun.
Centurile de siguranta pozitionate incorect. Acestea ar trebui sa fie la sau sub nivelul umerilor intr-un scaun pozitionat in spatele masinii, pentru a evita deplasarea copilului in sus, in cazul unui accident, si la sau peste nivelul umerilor in cazul in care scaunul este pozitionat in fata. Asigurati-va de mai multe ori ca ati pus centura potrivit, deoarece copiii cresc repede si pozitia centurii de siguranta poate fi usor trecuta cu vederea.
Nefolosirea priponul de sus. Un studiu arata ca doar jumatate din scaunele de masina au fost atasate si legate sus, iar majoritatea parintilor au considerat ca nu este necesar acest lucru. Contrar acestei perceptii gresite, legarea scaunului auto de sus este foarte importanta, pentru ca reduce in mod semnificativ potentialul unei leziuni la cap si la alte parti superioare in cazul unui accident.
Mutarea copilului pe scaunul din fata prea devreme. Multe organizatii de securitate recomanda parintilor sa tina copiii in scaunele auto pozitionate in spatele masinii pana la varsta de doi ani. Din experienta noastra de multe ori un copil va depasi inaltimea necesara inaintea greutatii. Un scaun special ofera optiuni atat pentru pozitionarea in fata cat si cea din spatele masinii, dar are o limita de inaltime. Pozitionare in spate este mai sigura pentru copii in cazul unui accident , deoarece aici se sustine si se aliniaza mai bine capul, gatul si coloana vertebrala a unui copil. Multe legi au fost actualizare pentru cele mai bune conditii de siguranta in cazul copiilor, dar cerintele minine ca un copil sa poate trece in fata este ca acesta sa aibe minim un an si sa aibe minim 10 kilograme.
Adaugati sustinere capului si gatului, folosind huse pentru scaun. Nu folositi produse aftermarket, deoarece de cele mai multe ori aceste nu sunt testate si pot modifica functiile scaunului in timpul unui accident.
Plasarea jucariilor, a oglinzilor sau a altor obiecte in jurul unui scaun de masina. Aceste elemente, pot deveni foarte periculoase in cazul unui accident. Puneti in siguranta aceste elemente, in buzunarele scaunelor sau in portbagaj. Un lucru nevinovat precum este o umbrela poate devenii foarte periculos in caz de accident.
Instalarea scaunului la un unghi incorect. Cele mai multe masini au construiti indicatori potriviti pentru unghiul corect al pozitionarii scaunului. In cazul in care scaunul este instalat prea drept in pozitie verticala, un copil foarte mic poate cadea in jos. In cazul in care scaunul este prea inclinat acesta poate afecta performanta proprie in caz de accident. Pentru un nou-nascut, pozitionati scaunul in pozitia cea mai inclinata permisa de producatorul de scaune auto. Pe masura ce copilul devine mai mare puteti muta scaunul intr-o pozitie mai verticala.
Daca sunteti in cautarea unui scaun auto, tineti cont de sfaturile noastre pentru a face cea mai buna alegere pentru familia dumneavoastra.
sursa: stiriauto.com