Banii sunt puşi deoparte, cererea de concediu este aprobată, copiii intră în vacanţă… am uitat ceva? Da. Maşina. Cam aşa ar putea arăta scenariul unui început de vacanţă care ar putea pune beţe în roate distracţiei din concediu. 

Ce este recomandat înainte de a pleca la drum

„Ar fi bine să fie în portbagaj şi un set de becuri, un litru de ulei, eventual şi un compresor mic care se conectează la brichetă. De asemenea, trebuie verificate câteva aspecte înainte de a pleca la drum precum starea anvelopelor, gradul de îmbătrânire al acestora, uzura profilurilor, ştergătorul de parbriz, lamelele acestuia, funcţionarea luminilor şi nivelul lichidului de frână”, a declarat Vlad Rusnacenco, reprezentat service auto.

„Trebuie să aibă revizia făcută. Să nu-l apuce să-şi facă reparaţii într-un loc unde nu ştie pe nimeni. Apoi, foarte important, când pleci la drum lung, e bine să ai rezervă şi cric. Trebuie verificate şi nive-lurile lichidelor, dar şi plăcuţele de frână. Iar asta te costă în jur de 100 de lei - constatare şi schimbare. În funcţie de modelul auto-turismului preţurile pentru un set de plăcuţe faţă pot fi cuprinse în intervalul 60 de lei - 300 de lei. Oricum, dacă plecaţi prin străinătate ar fi bine să căutaţi pe internet şi un număr de la o firmă de asistenţă rutieră sau de la o reprezentanţă. Dacă ajungeţi prin Grecia, interesaţi-vă de programul feribotului dacă nu vreţi să dormiţi în maşină”, a declarat reprezentantul unui alt service constănţean.vara

Părerile sunt împărţite…

Un alt specialist, mai în glumă mai în serios, ne sfătuieşte să verificăm, cam toată maşina: „Înainte cu o săptămână ar trebui să verifice cam tot la maşină. Sunt anumite operaţiuni care dacă sunt făcute în ultima zi nu sunt recomandate. De exemplu, dacă înlo-cuiţi plăcuţele de frână, ele au o perioadă în care trebuie să se păsuiască. Dacă plăcuţa este nouă, perioada în care se acomodează durează ceva timp. E bine să fie verificată presiunea în pneuri, lichidul de frână la doi ani, antigelul dacă nu s-a înlocuit din iarnă şi până acum trebuie schimbat pentru că pe perioada concediului de vară temperaturile sunt mari. De asemenea, trebuie verificate cauciucurile şi gradul de uzură şi dacă sunt echilibrate roţile. Nu recomand cauciucuri all season, pentru că acelea sunt pentru ţările unde diferenţele de temperatură dintre anotimpuri nu sunt atât de mari.”

Printre recomandări ar mai fi şi aceea de a nu achiziţiona piese after-market şi cea de a cere opinia vânzătorilor specializaţi în comercializarea pieselor auto. Desigur, cele mai banale lucruri care pot scăpa vigilenţei trebuie şi ele avute în vedere: să vă asiguraţi că bricheta maşinii funcţionează, să aveţi o trusă de scule, un extinctor şi eventual, pentru cei mai prevăzători şi o canistră cu câţiva litri de combustibil care să vă ajute să ajungeţi până la următoarea staţie de alimentare. 

sursa: cugetliber.ro