Se stie că motoarele pe benzina, aprind combustibilul prin scanteie folosind bujiile clasice cu unul sau mai multi electrozi.

La motoarele diesel aprinderea are loc prin compresie, combustibilul fiind injectat la presiune mare doar cand aerul este comprimat (la sfarsitul cursei de compresie a pistonului). Astfel aceste motoare nu au nevoie de scanteie si teoretic nu au nevoie nici de bujii. Totusi aceste bujii incandescente pe care le gasim la motoarele diesel sunt un alt fel de bujii. Rolul lor este sa creasca temperatura din camera de ardere. Ele isi fac simtita prezenta mai ales cand motorul e rece, iarna de exemplu. Cand punem contactul la un motor diesel vedem pe bord acel martor specfic care ramane aprins cateva secunde pentru a ne atentiona ca sunt actionate faimoasele bujii incandescente.Bujii incandescente la motoare diesel

Aprinderea motorinei are loc doar daca aerul din camera de ardere este suficient de cald; incalzirea aerului are loc in primul rand prin comprimarea aerului in timpul etapei de compresie. La rece minunatele bujii incandescente tocmai asta fac, incalzesc aerul din fiecare camera de ardere astfel incat nu e nevoie sa invartim de multe ori motorul pentru a creste temperatura din camera de ardere doar prin compresie. Un mic sfat: iarna cand temperaturiile sunt sub 0 grade Celsius se recomanda sa se puna contactul de mai mule ori (2-3 ori), sa se tina contactul actionat inca 10 secunde dupa stingerea martorului de bujii din bord si abia ulterior sa se dea la automat. In acest mod se incalzeste mult mai eficient aerul din camera de ardere si se evita fortarea acumulatorului si a electromotorului.

Toate bune si frumoase pana aici. Provocarea apare dupa ce masina parcurge peste 100 000 km deoarece cam de atunci incep sa se consume, sa se arda aceste bujii. Din cauza sectiunii foarte mici a acestor componente si din cauza funinginii specifice motorinei bujiile incandescente foarte des se intepenesc si sunt foarte greu de desfiletat. Parte cu adevarat neplacuta este cand acestea se rup la desfacere si ramane o parte din ele in chiuloasa. Este neplacut deoarece de multe ori nu se poate scoate aceasta ramasita de bujie decat daca se demonteaza chiuloasa de pe motor, operatiune care implica timp si bani. Acesta este motivul pentru care daca mergeti sa schimbati setul de bujii incandescente, mai ales la un dealer de marca auto, veti fi invitati sa semnati un act suplimentar care prevede ca daca se rup la desfacere bujiile sunteti de acord sa suportati costurile suplimentare cu demontarea chiuloasei (manopera, garnituri, distributie, etc).

La IOVI, cel putin din 2006 de cand sunt eu la service, am avut 3 cazuri (din probabil peste 100) in care a fost nevoie  sa demontam chiuloasa la schimbul de bujii incandescente din cauza ruperii acestora. S-au rupt la mai multe masini insa am reusit prin diverse metode si cu diverse echipamente sa le scoatem din chiuloasa. Ce e foarte important e ca la montarea celor noi sa se foloseasca o vaselina ceramica speciala care rezista la temperaturi si care ajuta sa se demonteze usor.

Cand se arde o astfel de bujie e recomandat sa se schimbe toate deoarece nu va mai trece mult timp si se vor arde si acelea. In plus o bujie incandescenta care este deja arsa ar sanse mai mari sa se rupa acolo unde este intrerupt deja materialul. Pretul la o bujie incandescenta este, in functie de motor, de la 50 lei la 150 lei. Schimbarea lor se notează în cartea service și verificarea lor se face revizia periodica a maşinii în funcție de planul de service.

 

Sursa: iovi.ro