amortizor hidrauic Pentru amortizarea rapida a oscilatiilor, in suspensia automobilelor moderne se monteaza amortizoare hidraulice. Amortizoarele pot fi folosite la ambele punti ale automobilului sau numai la puntea din fata, solutie intalnita mai ales la autocamioane. Principiul de functionare al amortizorului hidraulic se bazeaza pe transformarea energiei mecanice a oscilatiei in energie termica, la trecerea fortata a unui lichid special, dintr-o camera a amortizatorului in alta, printr-un orificiu calibrat. Majoritatea amortizatoarelor sunt cu dubla actiune, lucrand in ambele sensuri, si anume: la apropierea rotilor de caroserie opun rezistenta mica, la departarea rotilor de caroserie opun rezistenta mai mare.
Amortizatoarele cele mai raspandite la automobile sunt cele sub forma telescopica, clasificate in monotubulare si bitubulare, si care la randul lor, pot fi de mai multe tipuri.
Cele mai folosite sunt amortizoarele bitubulare, care, in comparatie cu cele monotubulare, au o lungime mai redusa si o durata de functionare mai mare.

      Starea drumurilor din Romania le-a pus gand rau amortizoarelor. Acestea ar trebui sa ne tina o viata, in conditii normale de drum. Insa pentru ca traim intr-o tara plina de canale iesite din asfalt, gropi nesemnalizate si de treceri la nivel cu cale ferata denivelate, amortizoarele masinii noastre sunt incercate la maximum. Totul depinde insa de modul in care folosim masina. De exemplu, cei care conduc masini de firma si abuzeaza de ele, se vor duce cu masina la service mai des. Daca insa avem grija la drum si abordam cu viteza redusa obstacolele ce ne apar in cale, ne putem bucura de setul de amortizoare original al masinii, chiar si peste 120.000 de kilometri. Totul depinde de felul in care conducem masina pe drumurile pline de gropi ale patriei noastre.