Piața auto sh din România cunoaște creșteri semnificative de la an la an. In Romania procentul autoturismelor noi este, in 2017, sub nivelul U.E., romanii orientandu-se spre achiziția de autoturisme din afara țării. Însă acest proces este unul complicat din punct de vedere legal și birocratic. Mai jos am alcătuit o listă care reprezintă actele necesare pentru înmatriculare auto 2017, de care vei avea nevoie pentru a va putea depune dosarul. Înmatricularea propriu-zsiă a mașinii va avea loc la sediul Direcției Regionale de Permise Conducere și Înmatriculări Vehicule (DRPCIV) din județul de resedinta. Însă, mai intai, va trebui să obțineti câteva documente pentru a va completa dosarul de acte pentru înmatriculare auto.
Actele necesare in prima faza
Odata adusa mașina din străinătate trebuie să mergeti la Registrul Auto Român (RAR) pentru a obține Cartea de Identitate, Certificatul de Autenticitate și ITP-ul (Inspecția Tehnică Periodică). Mentionam faptul ca ITP-ul autoturismelor aduse din afara Romaniei se efectueaza doar la RAR, nu la orice statie ITP autorizata. Pentru aceste lucruri trebuie să faceti o programare telefonică sau online chiar pe site-ul instituției. După aceste demersuri în urma cărora vei obține trei dintre actele necesare înmatriculării, va trebui să imprimati și să completati două hârtii adiționale: fișa de înmatriculare auto și cererea de înmatriculare.
Traduceri legalizate
Cum mașina nu este cumpărată din România, aceasta va avea un certificat de înmatriculare emis în țara ei de proveniență. În vederea înmatriculării in Romania va trebui să obțineti o traducere legalizată a documentului respectiv. Acest lucru se poate face la orice birou de Traduceri Legalizate din țară și nu va costa foarte mult (15-25 ron/pagina, tariful variaza in functie de limba din care se face traducerea). În caz că și contractul de vânzare-cumpărare este tot în altă limbă va trebui să îl traduceti și pe acesta.
După toate aceste demersuri este necesar sa treceti mașina pe numele dumneavoastra (operatiunea se face la Primaria localitatii de domiciliu a proprietarului). Astfel, sunt necesare următoarele:
- Contractul de vânzare-cumpărare auto în original și copie
- Cartea de identitate a mașinii pe care ati primit-o de la RAR, și o copie a acesteia
- Actul de identitate în original și copie
- Fișa de înmatriculare auto în original și copie
- O cerere tip pe care o veti primi de la Primarie
Acum este necesara și o poliță de asigurare obligatorie pentru noul autoturism, o asigurare RCA. Ea se poate încheia foarte ușor online iar prețul va fi de 200-400 de lei pentru șase luni. Acum este necesar sa achitati și taxa pentru certificatul de înmatriculare auto. Ea costă 37 de lei și se poate plăti pe loc, la Direcția de Permise și Înmatriculări (DRPCIV).
Dosarul complet
Acum trebuie sa depuneti dosarul la DRPCIV. Dosarul complet trebuie sa contina:
- Fișa de înmatriculare auto vizată
- Cererea de înmatriculare auto
- Certificatul de autenticitate de la RAR, care este valabil doar 60 zile
- ITP-ul de la RAR
- Cartea de identitate a mașinii în original și copie
- Documentul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare al mașinii)
- Asigurarea auto obligatorie (RCA pe minim 6 luni) + copie
- Brief-ul mare (Talonul din străinătate)
- Brief-ul mic
- Plăcuțele de înmatriculare din țara din care ati achiziționat mașina
- Chitanța de la taxa pentru certificatul de înmatriculare
- Traducerile după cartea mașinii și contractul de vânzare-cumpărare sau factura primita