Atunci cand achizitionati un automobil, va asumati o mare responsabilitate. De obicei, majoritatea soferilor stiu si tin cont de faptul ca intretinerea masinii nu trebuie neglijata. Cu toate acestea diverse evenimente neasteptate se pot intampla. Pastrand o mica colectie de unelte simple in portbagajul masinii, va scadea drastic sansele ca unele evenimente minore sa va strice o calatorie. Fiecare dintre cele cinci unelte prezentate mai jos pot fi achizitonate din orice supermarket la un pret mic. Mai mult decat atat, aceste unelte sunt simple de folosit si va pot ajuta in situatii exceptionale.

Un compresor pentru anvelope

Un compresor va ajuta sa va mentineti anvelopele umflate la capacitate corespunzatoare. Daca aveti o anvelopa desumflata sau observati ca anvelopa de desumfla treptat, un compresor va poate ajuta sa remediati temporar problema, suficient incat sa puteti ajunge pana la o vulcanizare. Majoritatea compresoarelor sunt echipate cu un manometru care va ajuta sa verificati presiune din pneuri oricand. Un compresor poate fi cumparat de la orice benzinarie, supermarket sau magazin de piese auto pentru o suma cuprinsa intre 25 si 100 de lei.

Cheia de rotiunelteauto

O cheie de roti universala este inclusa in mod normal in portbagajul oricarui autoturism. Cu toate acestea, penele reparate rapid pe marginea drumului cauzeaza pierderea acestor unelte. Daca nu aveti o cheie de roti in portbagaj, pur si simplu nu veti avea cum sa schimbati o roata in caz de pana. Aceste chei de roti sunt facute pentru a se potrivi la majoritate prezoanelor care tin roatala locul ei. Verificati daca aveti oa stfel de cheie in portbagaj iar in caz contrar, puteti cumpara una din orice magazin la un pret de cativa zeci de lei. Suntem siguri ca pentru o astfel de suma infima nu doriti sa chemati asistenta pentru a va remorca masina pentru o simpla pana.

Cabluri de curent

Cablurile de curent ar trebui sa exista in orice masina. Avand un set de cabluri de curent va ajuta sa nu ramaneti pe marginea drumului din cauza unui acumulator slabit. Cu aceste cabluri puteti primi curent de la orice alt sofer dispus sa va ajute. Daca aveti deja un set de cabluri de curent asigurati-va ca acestea sunt in stare buna, fara rugina pe cleme sau crestaturi pe materialul izolator de pe cabluri. Daca nu aveti un set de cabluri, cautati sa cumparati un set nou cu o lungime cat mai mare.

Surubelnitele

O surubelnita si o cheie universala sunt doua unelte foarte ieftine care trebuie pastrate mereu in autoturism. Nu stiti niciodata cand va trebui sa schimbati un bec de la un bar, sa desfaceti bornele acumulatorului pentru a-l inlocui, sau sa schimbati stergatoarele. Surubelnita si o cheie pot fi achizitonate de oriunde la preturi de sub 20 de lei.

Lant sau coarda de tractare

Un lant sau o coarda elastrica de tractare pot avea zeci de utilizari pentru un sofer. In caz de defectiune grava a motorului, o astfel de coarda elastica va poate fi de folos intrucat puteti fi remorcat de o alta masina. De asemenea, o astfel de coarda poate fi folosita si pentru securizarea unor marfuri dispuse pe portbagajul masinii. Daca urmeaza sa cumparati o astfel de coarda elastica, tineti minte sa o alegeti pe cea mai lunga. Nici rezistenta acesteia nu trebuie neglijata, bineinteles.

Toate cele cinci unelte descrise mai sus ar trebui sa fie pe lista tuturor celor care detin un autoturism. Puteti cumpara toate aceste unelte intr-un timp scurt la un pret redus si le puteti depozita intr-un loc usor accesibil din portbagaj. Aceste unelte deservesc multor scopuri si va pot ajuta sa efectuati cateva reparatii simple.

sursa: stiriauto.com