Injectorul
01
Jan
70

  Injector  Injectorul este o supapă care injectează carburantul la motoarele cu ardere internă, fie în canalul de admisie, într-o antecameră de ardere (un sistem mult răspîndit pînă în anii '90) sau direct în cameră de ardere al motorului.

    Din pricina calitatii carburantului de la pompele din tara noastra, nu sunt deloc putini cei care au probleme cu injectoarele. Intr-o tara care se respecta, injectoarele cu care masina a venit din fabrica te vor tine o viata intreaga. Insa, in Romania, carburantul de o calitate slaba si neschimbarea filtrelor de benzina la timp duc la o uzura prematura a injectoarelor. In interiorul acestora se va depune calamina si in scurt timp acestea se vor strica sau vor creste consumul masinii. La masinile diesel, costul unui set de injectoare este mare, asa ca nu strica sa avem grija sa bagam in rezervor motorina de calitate. Curatarea injectoarelor poate fi o solutie mai ieftina, insa nu este recomandata. 

    Injectorul este alcatuit din:

  1. corpul și acul duzei. Ambele sunt realizate din oțel de înaltă calitate, executate la toleranțe între 0.002 - 0.003 mm. De aceea se înlocuiesc numai împreună. În funcție de motor, corpul duzei are mai multe găuri. Numărul găurilor este între 5 (automobile) și 14 (motor diesel de putere mai mare), iar diametrul acestora variază între 0,15 mm (autoturism) și 0,4 mm (camion). Numărul, unghiul, mărimea, precum și condițiile de debit la găurile duzei afectează pulverizarea jetului, care, în concordanță cu cantitatea, presiunea, geometria camerei de combustie, compresia și temperatura motorului determină calitatea arderii carburantului;
  2. bobina electrică. Injectorul, mai nou, are ca un element de activare, fie o bobină pentru producerea unui cîmp magnetic, sau se tinde tot mai mult spre activare piezo-electrică;
  3. corpul injectorului cu racordurile de tur și retur pentru carburant;
  4. pistonul de comandă și arcurile de acționare asupra acestuia;
  5. conectorul pentru cablu electric.

    Functionare. La sistemul simplu, acul duzei este apăsat de un arc de comprimare, dintre cele două din corpul injectorului. Prin presiunea de combustibil, se formează o putere care acționează asupra pistonului de comandă. Presiunea fiind mai mare decît cea a arcului, acul este apăsat înapoi și carburantul poate fi injectat, astfel, scade presiunea, duza se închide (din nou). Presiunile de deschidere la duză sunt dependente de producător, ele fiind cuprinse între 115 - 300 bar. Presiunea maximă de injecție este în funcție de sistemul motorului, sarcina și turația acestuia și poate ajunge pînă la 2.000 bar.
    La motoarele moderne cu sistem common rail (rampă comună), acul de duză este acționat de un servomecanism, prin care duza se deschide la presiune mare (1.800 bar) sau joasă (250 bar), abia după comanda electronică, indiferent de presiunea actuală.
Aceste injectoare de mare precizie piezoelectrice sunt controlat comandate electronic de calculatorul motorului „ECU” (Electronic Control Unit), care pot injecta carburantul pînă la de șase ori pe ciclul de ardere în cilindru. Injectarea controlată se poate face după dorință, atît înaintea, în timpul, cît și după ardere, prin care se realizează un zgomot mai redus, o reducere de NOx, CO2 , CO, hidrocarbură și o ardere mai bună a funinginilor.