Foliile auto
01
Jan
70

    Folie autoDaca pana acum te gandeai ca foliile pentru geamurile masinii au doar un scop estetic, sa stii ca functiile practice si cele legate de sanatate sunt mult mai importante. Mai precis, foliile auto te protejeaza de radiatiile solare, atat pe tine, cat si interiorul masinii tale, cresc siguranta in cazul unui impact si au caracter antifurt. Acestea si alte secrete pe care le ascunde folia auto le putem afla in continuare.

    Folia auto este o folie pe bază de poliester, transparent vizual, dotat cu un strat autoadeziv, care este aplicată pe geamurile auto cu scopuri diferite. Aceste scopuri pot fi: protecţia solară, siguranţă, intimitate, filtrare UV si pentru design.

    Aplicarea acesteia poate avea numeroase avantaje. În cazul alegerii unei folii profesionale de calitate, pe lângă tradiţionala întunecare a interiorului, să enumerăm avantajele foliilor auto:

    Probabil fiecare dintre noi a simţit soarele puternic prin sticla geamului auto şi a încercat diferite metode pentru a proteja pasagerii sau copiii, metode cum ar fi parasolare cu ventuze, prosoape, cartoane şi multe altele. Aceste metode nu sunt dintre cele mai estetice, sunt periculoase cu toate că în unele cazuri par eficiente, dar pe departe nu sunt cele mai adecvate! Acesta este primul motiv pentru alegerea unei folii auto. Un geam înfoliat filtrează razele solare care crează senzaţia de arsură pe suprafaţa pielii. Dacă optăm pentru o folie auto colorată , atunci putem reduce cantitatea de lumină care în multe cazuri poate fi foarte deranjantă. Din acelaşi motiv purtăm şi ochelarii de soare. Foliile auto care nu sunt aplicate doar pentru design şi oferă protecţie împotriva căldurii, scad temperatura ambientului interior. Astfel folia auto creşte comfortul călătoriei şi comfortul general.

    Deoarece cu ajutorul foliei auto putem reduce temperatura din interior, putem reduce sarcina sistemului de aer condiţionat la maşinile care dispun de acest sistem. Implicit rezultă o economisire de carburant, deoarece răcirea nu va necesita un consum la fel de mare de energie ca şi la maşinile care nu sunt dotate cu folii auto.
    Temperatura ridicată din autoturism cauzează oboseală, timpi de reacţie mai mari şi lipsa capacitaţii de concentrare ceea ce poate provoca accidente. Aplicarea foliilor auto moderează temperatura din habitaclu, asigurând o călătorie mai buna.
    Energia solară care pătrunde în habitaclu nu cauzează doar supraîncălzire şi lumină orbitoare, dar aduce şi raze UV a căror efecte dăunătoare sunt cunoscute în special datorită avertizărilor pe timp de vară. Măsurători independente au demonstrat în multe cazuri faptul că respingerea razelor UV ale geamurilor colorate din fabrică nu este comparabilă cu geamurile înfoliate, deci şi un geam colorat intens este indicat a se înfolia pentru obţinerea protecţiei UV. Prin filtrarea unei cantităţi însemnate de raze UV se poate reduce decolorarea tapiţeriei şi riscul apariţiei bolilor de piele cauzate de aceste raze. Protecţia contra razelor UV este importantă în cazul familiilor cu copii cu vârsta sub şase luni, deoarece pielea şi ochii copiilor sunt foarte sensibile. Protecţia contra razelor UV încorporată în structura foliei protejează deasemenea şi folia, asigurând o durată de viaţă mai lungă. Cum razele UV dăunează pielii sau tapiţeriei, la fel îmbătrânesc folia dacă nu conţin strat absorbant UV de calitate.

    Cu foliile auto ne putem proteja contra furturilor şi putem reduce în caz de accident riscul rănirilor cauzate de cioburile de sticlă. Foliile de siguranţă şi antiefracţie aplicate pe suprafeţele de sticlă îngreunează spargerea acestora, iar în cazul spargerilor împiedică împrăştierea lor. Testele de laborator au demonstrat că o folie auto antiefracţie suficient de groasă (175 microni) întârzie chiar şi cu 40 de secunde pătrunderea în interiorul autoturismului. În caz de accident foliile auto antiefracţie pot fi deasemenea utile. Geamurile laterale sparte pot deteriora airbagul declanşat care astfel nu-şi poate face efectul, totodată există riscul interpunerii de cioburi între airbagul declanşat şi faţa pasagerului provocând leziuni chiar şi fatale. În caz de accident cioburile rămân lipite de folie astfel reducându-se riscul de accidentare.

   Avem urmatoarele tipuri de folii auto :

  1. Folii auto colorate în stratul de adeziv
  2. Folii auto colorate în profunzime
  3. Folii auto "vaporizate" cu aluminiu
  4. Folii auto metalizate sau "sputerizate"
  5. Folii auto pe bază ceramică