De stiut :
- Cel mai ieftin sistem anti-derapant costa 50 de lei
- Majoritatea acestor sisteme nu tin mai mult de 30 km
- Pot fi folosite la o viteza de maximum 50 km/h
Singura metoda de a creste aderenta cand venea zapada acum ceva timp erau lanturile. Si acum, fara indoiala, majoritatea dintre noi folosesc clasicele lanturi metalice anti-derapante. Insa exista o multime de alte sisteme care cresc aderenta pneurilor cand pe jos este gheata sau zapada. Iata-le :
Spray de roti pentru cresterea aderentei. In comert exista mai multe astfel de spray-uri destinate folosirii pe timp de iarna. Ele functioneaza extrem de usor si un astfel de spray este cea mai la indemana metoda, cea mai rapida, dar si cel mai putin eficienta de a iesi dintr-un moment in care masina ta a ramas blocata in zapada. Sau daca cumva te-a prins zapada fara anvelope de iarna. Scopul acestui spray este sa creasca aderenta rotilor tale.
Lanturile traditionale de roti. Acestea sunt cele mai intalnite in comert si in orice benzinarie. In general, lanturile ieftine din comert sunt facute dintr-un metal moale si prost, fiind eficiente doar pe o suprafata cu zapada batatorita. Daca vei derapa mult cu aceste lanturi pe asfalt acoperit de polei sau pe gheata, lanturile se vor rupe foarte repede. Cel mai indicat ar fi daca ai putea sa gasesti prin garajul bunicului niste lanturi facute la uzina, pe vremuri, realizate cu simt de raspundere, care nu se vor rupe asa usor. Problema la aceste lanturi este ca nu prea poti circula cu mai mult de 40-50 km/h din cauza zgomotului urias pe care il fac si pentru ca dezechilibreaza destul de mult rotile. Ideal este sa ai in portbagaj o pereche de lanturi, dar sa le folosesti numai pe zapada, pana cand dai de un drum asfaltat si curatat, dupa care sa le demontezi.
Huse anti-derapante de roti. O noua moda tot mai des folosita de cativa ani este inlocuirea lanturilor clasice cu huse textile anti-derapante. Principiul de functionare al acestor huse este cresterea aderentei pe zapada si gheata, datorita tesaturii foarte pronuntate care nu aluneca pe suprafete alunecoase. Un alt avantaj este faptul ca pot fi instalate foarte usor de oricine. Partea proasta este ca pe strazile din Romania, din cauza gropilor si a bordurilor, aceste huse nu rezista foarte mult. Singura varianta ar fi ca ele sa fie folosite numai si numai pe zapada, pentru scurt timp, pentru a iesi din bucluc, pentru a scoate masina impotmolita in zapada, dupa care sa fie scoase imediat. Husele nu pot fi utilizate pe asfalt uscat sau acolo unde nu exista zapada. Conform producatorului, ele sunt eficiente si pe gheata, crescand aderenta, insa in timp se vor rupe destul de usor.
SnoBootz, huse cu suprafata de cauciuc si cuie metalice. In acest caz discutam de niste huse anti-derapante mai sofisticate. Niste huse textile care au partea ce intra in contact cu carosabilul din cauciuc special dotat cu niste nituri metalice, care se monteaza in doar 3 minute. Partea buna, spre deosebire de niste huse textile clasice, este ca suprafata cea mai folosita este din cauciuc rezistent, nu tot din material textil, asa ca va rezista mai mult. Suprafata de rulare este realizata din mai multe bucati din cauciuc cu un profil pronuntat de iarna si are mai multe nituri metalice pentru aderenta crescuta pe gheata. Problema la acest sistem anti-derapant este pretul, destul de piperat. Insa are o justificare: rezistenta in timp. Daca husele textile nu prea rezista o vesnicie, acestea te vor tine mai multe sezoane.
Colierele pentru zapada. O metoda ingenioasa, numita oficial Zip Grip Go, este aceea de a pune pe roti coliere (soricei) pentru cresterea aderentei. Insa aici discutam de niste coliere speciale, nu cele clasice, din plastic moale cu care legam firele electrice. Se monteaza usor, in doar cateva minute, sunt universale, se potrivesc pe orice roata si au o aderenta foarte mare pe zapada. Exista doar o singura probleme: sunt de unica folosinta. Adica dupa ce ai iesit din zapada sau de pe drumul inzapezit si vrei sa treci pe asfalt, e nevoie sa le tai. Insa nu este un sistem permanent sau pe care sa-l folosesti oriunde, oricum, la primii fulgi de zapada cazuti sau in oras. Este un sistem de urgenta, pe care merita sa-l tii in portbagaj si sa uiti de el, pana cand vei avea nevoie sau cand vei ramane cu masina blocata si nu ai ce face.