Dupa cum ii sugereaza si numele, bara stabilizatoare este o componenta auto care impiedica un autoturism sa se incline prea tare in curbe si pastreaza stabilitatea autovehiculului la viraje. Majoritatea autoturismelor au o bara stabilizatoare in fata si alta bara stabilizatoare separata la suspensia din partea din spate. Unele masini au o singura bara stabilizatoare la suspensia din partea din fata. Masinile sport au bare stabilizatoare mai groase pentru o mai buna stabilitate in viraje.
Bieletele antiruliu la un autoturism
O bara stabilizatoare este conectata la caroseria unui autoturism sau pe cadrul din mijloc al acestuia prin cateva bucse de cauciuc. Capetii barii stabilizatoare sunt conectati la alte componente ale suspensiei, care mentin roata (brate). Componenta care face legatura intre capatul barii stabilizatoare si o componenta a suspensiei, se numeste bieleta antiruliu. In majoritatea cazurilor, o bieleta antiruliu este o bara cu doua articulatii sferice mici la fiecare capat.
Cu trecerea timpului, articulatiile bieletei antiruliu se uzeaza. Primul semn al unei bielete antiruliu uzate este un zgomot de bataie care vine din directia suspensiei, atunci cand conduceti la viteze mici peste denivelari. Un mecanic poate verifica starea bieletelor antiruliu atunci cand vizitati un atelier pentru inspectia periodica, ridicand masina pe un elevator.
O bieleta antiruliu uzata va produce un zgomot de bataie atunci cand este impinsa in sus sau in jos. Daca bieletele antiruliu sunt extrem de uzate, masina dumneavoastra se poate inclina excesiv in curve si se va simti mai putin stabila si sigura pe drum. Pentru a fi in siguranta, bieletele antiruliu uzate trebuie inlocuite.
Bieletele antiruliu la o camioneta
La o camioneta sau camion, bieletele antiruliu au un aspect usor diferit. Bucsele de cauciuc care mentin bieletele antiruliu se pot uza cauzand un balans excesiv neuniform in curbe sau cand conduceti peste denivelari.
Este necesara inlocuirea ambelor bielete antiruliu atunci cand una este uzata?
Desi nu este obligatoriu sa inlocuiti ambele bielete antiruliu atunci cand una dintre ele este uzata, mecanicul va poate recomanda inlocuirea acestora deoarece in mod normal amandoua bielete se uzeaza in aceeasi masura, iar cand una dintre ele trebuie inlocuita, intr-un scurt timp si cealalta va ceda. De asemenea, nu este necesar sa inlocuiti bieletele antiruliu atunci cand schimbati bratele sau amortizoarele.
Cu toate acestea, daca bieletele antiruliu sunt ruginite, acestea pot fi avariate cand componentele enumerate mai sus sunt inlocuite. Din aceasta cauza, multi oameni prefera sa schimbe si bieletele antiruliu atunci cand schimba bratele sau amortizoarele. Nu exista un anumit interval sau numar de kilometri la care bieletele antiruliu trebuiesc inlocuite.
Inlocuirea acestora nu implica cheltuieli foarte mari. Pretul unei bielete se invarte in jurul sumei de o suta de lei iar operatiune poate fi facuta chiar acasa la dumneavoastra. Daca decideti sa le schimbati singuri, va recomandam sa folositi solutie de tip WD-40 deoarece suruburile si piulitele sunt dificil de desfacut.
sursa: stiriauto.com